Mesto diskutovalo s občanmi o parkovacej politike

04.09.2013 Liptovský Mikuláš

04.09.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Už onedlho bude mestské zastupiteľstvo v Liptovskom Mikuláši rozhodovať o regulovanom systéme parkovania. O pravidlách novej parkovacej politiky sa vedenie mesta a komisia dopravy mestského zastupiteľstva radili tento týždeň aj s občanmi mesta počas jej verejného prerokovania.
Neustále zvyšujúce sa množstvo motorových vozidiel na území mesta a dopyt obyvateľov po nových parkovacích miestach primäli liptovskomikulášsku radnicu zamyslieť sa nad novými pravidlami parkovacej politiky v meste. „Kým v roku 2003 bolo v mikulášskom okrese evidovaných 21-tisíc motorových vozidiel, roku 2012 to bolo už 33-tisíc vozidiel a tento počet bude pravdepodobne stále narastať,“ uviedol štatisticky počas hovorov Jozef Bobák, predseda dopravnej komisie na MsÚ. V mestskej časti Staré Mesto chýbajú aktuálne asi dve stovky parkovacích miest. Na sídlisku Podbreziny by nové parkovacie miesta potrebovalo približne tristo vozidiel.
Dvojdňové rozhovory s občanmi mesta priniesli niekoľko podnetných návrhov, ktoré komisia dopravy zapracuje do návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Ním sa budú liptovskomikulášski poslanci zaoberať na septembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. „Niekoľko týždňov sa mohli navyše občania mesta obracať priamo na mňa s otázkami ohľadom parkovania cez sekciu Parkovacia politika – otázky a odpovede na webovej stránke mesta, do ktorej prišlo množstvo otázok od obyvateľov a návrhov na zlepšenia, ktoré taktiež zapracovávame do návrhu VZN,“ dodal Ľubomír Hán, vedúci oddelenia životného prostredia, dopravy a verejných priestranstiev Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši.
Poslanci sa návrhom parkovacej stratégie zaoberali už v roku 2012. Nový návrh, do ktorého sa preniesli pripomienky poslancov a obyvateľov mesta, prináša zmeny vo výške poplatku za prvú rezidentskú kartu z pätnásť na osem eur ročne, výška poplatku v automatoch je navrhovaná na zníženie z terajších päťdesiat centov na štyridsať, s možnosťou parkovania na vybraných parkoviskách počas prvej polhodiny zadarmo. „V návrhu sa uvažuje tiež nad vydávaním parkovacích kariet ako prenosných. Jednu kartu bude môcť držiteľ používať na všetky svoje vozidlá. Chceme tak docieliť, aby napr. majiteľ garáže a dvoch áut, parkoval pred domom iba s jedným vozidlom, čo teraz nie je úplne dodržiavané,“ vysvetlil Ľ. Hán.
„Predpokladáme, že v priebehu dvoch až troch rokov sa nám vrátia vstupné investičné náklady a budú zároveň vznikať aj ďalšie prostriedky na budovanie parkovacích miest,“ povedal primátor mesta Alexander Slafkovský. Nové pravidlá parkovania by mali vstúpiť do platnosti počas mesiacov december a január budúceho roka. Dovtedy sa bude na území mesta realizovať inštalácia technológií a vodorovné a zvislé dopravné značenie. „Parkovací systém bude stále živý. Budeme sledovať ako si ho osvojujú obyvatelia nášho mesta a flexibilne podľa potrieb ho budeme zefektívňovať,“ dodal na záver vedúci oddelenia dopravy.

Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu 
 

Vyberte región

mark